Projekt Erasmus+ Budapešť

Projekt č. 2023-1-SK01-KA121-VET-000123013

Aj v tomto školskom roku naši žiaci študijného odboru hotelová akadémia absolvovali dvojtýždňovú odbornú prax v zahraničí. Tentokrát sa zdokonaľovali vo  svojich odborných aj jazykových zručnostiach v hlavnom meste Maďarska, Budapešti.

Odborný výcvik vykonávali v troch rôznych hoteloch: Hotel Hélia, Hotel Béke a Hotel Benczúr. Žiaci sa striedali na rôznych pozíciách od prípravy jedál a rôznych foriem obsluhy, a tiež vypomáhali na konferenciách. Ubytovanie bolo zabezpečené v hosteli Friends v centre Budapešti, odkiaľ mali žiaci ľahkú dostupnosť kamkoľvek v meste. 

Vyjadrenia žiakov:

Hotel Benczúr

Filip: Moja prax v hoteli Benczúr bola veľmi prínosná. Počas praxe som sa naučil veľa zručností, napr. ako pripravovať rôzne pokrmy v studenej kuchyni, ale aj tradičné maďarské jedlá, ako napríklad perkelt. Kolektív v hoteli bol veľmi príjemný, priateľský a nápomocný.

Hotel Radison Blue – Béke Szálloda

Tamara, Vivien, Ronald: Sme žiaci III.A triedy a pracovali sme v Radisson Blu Béke Hotel a boli sme zadelení do obsluhy v hotelovej reštaurácii. Využívame tak maďarský, ako aj anglicky jazyk. Našou prácou bolo debarasovanie počas raňajok a obedov, prestieranie stolov na raňajky, obedy a večere a príprava inventáru a teplého a studeného bufetu. V kolektíve sa nám pracovalo veľmi dobre, boli k nám veľmi milí, ochotní, priateľskí a do všetkého nás ochotne zaučili. Každý z nás získal nové poznatky z gastronómie, ktoré budeme i naďalej využívať.

Zuzka: Ako hodnotím dvojtýždňovú prax v hoteli Béke?

Prvé chvíle som bola nervózna, ale následne som sa zoznámila s viacerými ľuďmi, ktorí sú strašne milí a práca s nimi bola naozaj dobrá a nie dupľom ťažká. 

Prácu v kuchyni som si obľúbila a aj ľudí, ktorí sú tam. Snažili sa ma naučiť a umožnili mi vyskúšať nové veci a taktiež aj pripravovať či dekorovať jedlo. Aj napriek tomu, že po maďarsky nehovorím, dokázali sme sa dorozumieť. 

Mala som šancu pracovať aj v otvorenej kuchyni, kde som sa naučila robiť perfektnú omeletu rovno pred zrakom hosťa.

Počas dvoch týždňov v Maďarsku som sa  naučila omnoho lepšie komunikovať s ľuďmi po anglicky, keďže na Slovensku ten jazyk moc nevyužívam.  

Marco: Práca v Béke Hoteli bola veľmi náučná. Kuchyňa je vybavená modernou technikou a personál v kuchyni bol vždy ochotný pomôcť. Najviac sa mi páčil Show Kitchen, kde som sa naučil pripravovať široký výber raňajkových pokrmov. Taktiež som pracoval v studenej kuchyni, kde som pripravoval mnohé šaláty, misy, predjedlá a iné pokrmy.

 Danubius Hotel Hélia 

 Rebeka: Prvé chvíle som sa bála, ale ľudia boli kamarátski. Hotel bol síce ďalej od hostelu, kde sme boli ubytovaní, ale cesta bola pekná  a hotel tiež. Ľudia boli kamarátski a dobrosrdeční. Počas dvoch týždňov v hoteli som pracovala v obsluhe a využila viacero jazykov, ako maďarský, anglický, francúzsky, slovenský aj nemecký. 

Ak nabudúce bude možnosť sa zúčastniť programu Erasmus+ v Budapešti, nebudem váhať a prihlásim sa.