Odborná exkurzia Francúzsko – Paríž, Normandia, Bretónsko 2024

Čo vám napadne ako prvé pri spomenutí mesta Paríž? Metropola Francúzska, stelesnenie luxusu, hlavné mesto módy, mesto lásky, mesto svetla, najkrajšie historické budovy sveta, najnavštevovanejšie pamiatky, najznámejšie svetové múzeá a jedlo pre ozajstných gurmánov. Všetko z toho je pravda. A oprávnene. Pre mnohých iba sen, ktorý sa stal pre žiakov odboru MRCR na našej škole skutočnosťou. Odborná exkurzia, bezchybne a do detailov naplánovaná a  zorganizovaná pani profesorkami Monikou Veresovou, MSc a  Ing. Eleonórou Benkovou sa uskutočnila v dňoch 3. až 9. mája 2024.

Ale ☝️ po návšteve hlavného mesta Francúzska sa sen nekončí.

Spoločne sa  presunieme v čase, prejdeme malebnou krajinou Normandie, kde v Rouen 30. mája 1431 na hranici upálili Johanku z Arcu.  Uctíme si životy mladých bojovníkov druhej svetovej vojny a  kráčame po zemi, ktorá si pamätá hrôzostrašné krviprelievanie – pláž Omaha, je kódové označenie pre jeden z piatich sektorov, v ktorých prebehlo 6. júna 1944 v rámci Operácie Overlord vylodenie spojeneckých vojsk.

Ďalšou zastávkou je nádherný prílivový ostrov Le Mont Saint Michel a jeho stredoveké opátstvo, plné legiend, tajomstiev a zároveň tretie najnavštevovanejšie pútnicke miesto v Európe.

Ďalší z dní je venovaný majstrovi impresionizmu ClaudeMonetovi. Jeho slávne obrazy, na ktorých sú leknové jazierka a farebné záhrady, vytvoril vo svojom dome v Giverny neďaleko Rouen. Tým preslávil túto malú dedinku na brehu Seiny po celom svete. Alabastrové pobrežie obce Étretat bolo tiež miestom inšpirácie pre Moneta a mnohých iných impresionistických maliarov.

Veľká vďaka za naplánovanie toľkých neuveriteľných zážitkov!

A aby sme sa podelili s našimi najbližšími o tieto zážitky, zorganizovali sme záverečnú prezentáciu pre rodičov. Vo štvrtok 23. mája 2023 sme sa všetci stretli v priestoroch našej školy a strávili sme spolu krásne chvíle. Za pomoci pani profesorky Ing. Marty Szokolovej sme pripravili aj ochutnávku dobrôt z Francúzska.

Našu odbornú exkurziu môžete vidieť v zostrihu na videu. Druhé video nás zachytáva ako maliarov -impresionistov na alabastrovom pobreží v Etretat a v dedinke Giverny. Obidve krásne videá vznikli za pomoci pani profesorky PaedDr. Jany Lajdovej.

 

Žiaci odboru MRCR a DIS.