Učebný odbor (kód a názov): 6445 H kuchár, kuchárka
Forma a dĺžka štúdia: denná, trojročné štúdium
Žiak získa: výučný list
Učebný odbor 6445 H kuchár, kuchárka je trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Po jej úspešnom absolvovaní žiak získa výučný list v odbore kuchár, kuchárka. Odborný výcvik prebieha v školskej dielni Žiackeho centra Mladosť v kuchyniach, ktoré sú moderne vybavené pre výrobu studených, teplých a minútkových jedál alebo u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania. Žiaci sa na odbornom výcviku učia pripravovať tiež špeciálne regionálne jedlá, ale i jedlá zahraničných kuchýň.
Prečo kuchár, kuchárka
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
- jeden cudzí jazyk (anglický),
- slovenskú a svetovú literatúru.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
- princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,
- prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,
- zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
- vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
- základy výživy ľudí, zloženie potravín,
- zásady správneho stolovania,
- princípy organizácie a riadenia činnosti v gastronomických zariadeniach,
- princípy samostatného podnikania v reštauračných službách,
- aplikačné programy, využívať možnosti internetu a využívať informačno-komunikačné technológie,
- pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.
Ďalšie možnosti počas štúdia
- odborný výcvik vykonávať u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania a využívať benefity, napr. formou motivačného štipendia, podnikové štipendia, odmeny za produktívnu prácu a iného hmotného zabezpečenia zo strany zamestnávateľa, možnosť rozšíriť učebnú zmluvu o pracovnú zmluvu uzatvorenú so zamestnávateľom,
- absolvovať baristický, barmanský, sommeliersky, carving fruit kurz a získať medzinárodný certifikát, ktorý je možné uplatniť na trhu práce doma i v zahraničí,
- organizačne zabezpečiť a pripraviť rôzne spoločenské podujatia,
- možnosť zúčastniť sa rôznych kuchárskych súťaží a prezentačných akcií v oblasti spoločného stravovania, a tak okrem zručností získavať aj nové kontakty.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť
- V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
- vedúci úseku stravovania
- kuchár, kuchárka
- v samostatnom podnikaní,
- v pokračovaní v dvojročnom študijnom odbore podnikanie v remeslách a službách a získať úplné stredné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.
Zoznam predmetov počas štúdia v odbore 6445 H kuchár, kuchárka
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | ||
Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | ||
Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | ||
Etická výchova / Nábož.výchova | Etická výchova / Nábož.výchova | Matematika | ||
Občianska náuka | Matematika | Informatika | ||
Chémia | Telesná a športová výchova | Telesná a športová výchova | ||
Biológia | Ekonomika | Ekonomika | ||
Matematika | Spoločenská komunikácia | Hospodárske výpočty | ||
Informatika | Potraviny a výživa | Spoločenská komunikácia | ||
Telesná a športová výchova | Stolovanie | Potraviny a výživa | ||
Ekonomika | Technológia | Stolovanie | ||
Spoločenská komunikácia | Odborný výcvik | Technológia | ||
Potraviny a výživa | Odborný výcvik | |||
Technológia | ||||
Odborný výcvik |