6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii

Učebný odbor (kód a názov):  6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii

Forma a dĺžka štúdia:                 denná, trojročné  štúdium

Žiak  získa:                                 výučný list

Učebný odbor 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Po jej úspešnom absolvovaní žiak získa výučný list v odbore pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii. Odborný výcvik prebieha v školskej dielni Žiackeho centra Mladosť, v časti odbornej učebne typu reštaurácie, vinárne a kuchyne alebo u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania. Priestory sú vybavené modernými učebnými pomôckami a moderným zariadením, ktoré umožňujú žiakom získať pod odborným vedením majstrov odborného výcviku potrebné odborné zručnosti pre výkon profesie hostinský, hostinská.

Prečo pracovník gastronómie, pracovníčka gastronómie

V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:

  • jeden cudzí jazyk (anglický),
  • slovenskú a svetovú literatúru.

V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:

  • zásady správneho stolovania,
  • techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
  • kultivované a spoločenské správanie,
  • komunikáciu so zákazníkom, vie pracovať v tíme,
  • zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
  • vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
  • princípy a technologické postupy prípravy jedál a nápojov,
  • zásady uplatňovania gastronomických pravidiel,
  • základy výživy ľudí, zloženie potravín,
  • princípy organizácie a riadenia činnosti v gastronomických zariadeniach,
  • princípy samostatného podnikania v reštauračných službách,
  • aplikačné programy, využívať možnosti internetu a využívať informačno-komunikačné technológie,
  • pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.

Výhodou učebného odboru je obsahová náplň odborného výcviku, ktorá je zameraná v jednom polroku školského roka na kuchárske práce a v druhom polroku na čašnícke práce počas celej doby štúdia. Zdvojená profesia má významné výhody pri uplatnení v praxi.

Ďalšie možnosti počas štúdia 

  • odborný výcvik vykonávať u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania a využívať benefity, napr. formou motivačného štipendia, podnikového štipendia, odmeny za produktívnu prácu a iného hmotného zabezpečenia zo strany zamestnávateľa, možnosť rozšíriť učebnú zmluvu o pracovnú zmluvu uzatvorenú so zamestnávateľom,
  • absolvovať baristický, barmanský, sommeliersky, carving fruit kurz a získať medzinárodný certifikát, ktorý je možné uplatniť na trhu práce doma i v zahraničí,
  • organizačne zabezpečiť a pripraviť rôzne spoločenské podujatia,
  • možnosť zúčastniť sa rôznych súťaží a prezentačných akcií v oblasti spoločného stravovania, a tak okrem zručností získavať aj nové kontakty.

Absolventi štúdia sa môžu uplatniť

  • V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
    • vedúci úseku stravovania,
    • vedúci odbytového strediska,
    • kuchár aj čašník.
  • v samostatnom podnikaní,
  • v pokračovaní v dvojročnom študijnom odbore podnikanie v remeslách a službách a získať úplné stredné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.

Zoznam predmetov počas štúdia v odbore 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii

 

1. ročník 2. ročník 3. ročník
Slovenský jazyk a literatúra Slovenský jazyk a literatúra Slovenský jazyk a literatúra
Cudzí jazyk Cudzí jazyk Cudzí jazyk
Etická výchova / Nábož.výchova Etická výchova / Nábož.výchova Matematika
Občianska náuka Matematika Informatika
Chémia Informatika Telesná a športová výchova
Biológia   Telesná a športová výchova Ekonomika
Matematika Ekonomika Hospodárske výpočty
Telesná a športová výchova Spoločenská komunikácia Spoločenská komunikácia
Ekonomika Potraviny a výživa Potraviny a výživa
Spoločenská komunikácia Stolovanie Stolovanie
Potraviny a výživa Technológia Technológia
Stolovanie Odborný výcvik Hotelové služby
Technológia   Odborný výcvik  
Odborný výcvik