Absolvent trojročného učebného odboru 6489 H hostinský, hostinská po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania. Je kvalifikovaným zamestnancom, schopným samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník je schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov spoločnom stravovaní.
Absolvent ovláda práce spojené s prípravou jedál a nápojov, pozná suroviny, technológiu prípravy teplých i studených pokrmov, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie komunikovať so zákazníkom, vie pracovať v tíme. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu hostinský, hostinská a v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný pracovník a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
SkVP HOSTINSKÝ, HOSTINSKÁ 2021