Učebný odbor (kód a názov): 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii
Forma a dĺžka štúdia: denná, trojročné štúdium
Žiak získa: výučný list
Učebný odbor 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Po jej úspešnom absolvovaní žiak získa výučný list v odbore pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii. Odborný výcvik prebieha v školskej dielni Žiackeho centra Mladosť, v časti odbornej učebne typu reštaurácie, vinárne a kuchyne alebo u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania. Priestory sú vybavené modernými učebnými pomôckami a moderným zariadením, ktoré umožňujú žiakom získať pod odborným vedením majstrov odborného výcviku potrebné odborné zručnosti pre výkon profesie hostinský, hostinská.
Prečo pracovník gastronómie, pracovníčka gastronómie
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
- jeden cudzí jazyk (anglický),
- slovenskú a svetovú literatúru.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
- zásady správneho stolovania,
- techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
- kultivované a spoločenské správanie,
- komunikáciu so zákazníkom, vie pracovať v tíme,
- zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
- vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
- princípy a technologické postupy prípravy jedál a nápojov,
- zásady uplatňovania gastronomických pravidiel,
- základy výživy ľudí, zloženie potravín,
- princípy organizácie a riadenia činnosti v gastronomických zariadeniach,
- princípy samostatného podnikania v reštauračných službách,
- aplikačné programy, využívať možnosti internetu a využívať informačno-komunikačné technológie,
- pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.
Výhodou učebného odboru je obsahová náplň odborného výcviku, ktorá je zameraná v jednom polroku školského roka na kuchárske práce a v druhom polroku na čašnícke práce počas celej doby štúdia. Zdvojená profesia má významné výhody pri uplatnení v praxi.
Ďalšie možnosti počas štúdia
- odborný výcvik vykonávať u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania a využívať benefity, napr. formou motivačného štipendia, podnikového štipendia, odmeny za produktívnu prácu a iného hmotného zabezpečenia zo strany zamestnávateľa, možnosť rozšíriť učebnú zmluvu o pracovnú zmluvu uzatvorenú so zamestnávateľom,
- absolvovať baristický, barmanský, sommeliersky, carving fruit kurz a získať medzinárodný certifikát, ktorý je možné uplatniť na trhu práce doma i v zahraničí,
- organizačne zabezpečiť a pripraviť rôzne spoločenské podujatia,
- možnosť zúčastniť sa rôznych súťaží a prezentačných akcií v oblasti spoločného stravovania, a tak okrem zručností získavať aj nové kontakty.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť
- V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
- vedúci úseku stravovania,
- vedúci odbytového strediska,
- kuchár aj čašník.
- v samostatnom podnikaní,
- v pokračovaní v dvojročnom študijnom odbore podnikanie v remeslách a službách a získať úplné stredné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.
Zoznam predmetov počas štúdia v odbore 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | |
Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | |
Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | |
Etická výchova / Nábož.výchova | Etická výchova / Nábož.výchova | Matematika | |
Občianska náuka | Matematika | Informatika | |
Chémia | Informatika | Telesná a športová výchova | |
Biológia | Telesná a športová výchova | Ekonomika | |
Matematika | Ekonomika | Hospodárske výpočty | |
Telesná a športová výchova | Spoločenská komunikácia | Spoločenská komunikácia | |
Ekonomika | Potraviny a výživa | Potraviny a výživa | |
Spoločenská komunikácia | Stolovanie | Stolovanie | |
Potraviny a výživa | Technológia | Technológia | |
Stolovanie | Odborný výcvik | Hotelové služby | |
Technológia | Odborný výcvik | ||
Odborný výcvik |