Prvý ročník súťaže o najlepšieho výčapníka gastronomických škôl na Slovensku
BIRELL JUNIOR CHALLENGE 2024
Dňa 9. 4. 2024 reštauračné zariadenie Meridiana Rezort Bojnice pod záštitou garanta súťaže, ktorým bola spoločnosť Pilsner Urquell v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Prievidzi hostilo v tento slávnostný deň 23 súťažiacich z 10 stredných odborných škôl zo Slovenska.
Cieľom súťaže je zviditeľniť a poukázať na ďalší nezanedbateľný odbor – výčapník a posilniť spôsobilosť tejto pozície na trhu. Načapovať, naservírovať pivo je umenie, ktoré je potrebné neustále zdokonaľovať, podporovať a získavať nové informácie pre mladú generáciu výčapníkov. Do súťažnej kategórie o najlepšieho juniorského pivného výčapníka sa mohli prihlásiť stredoškoláci z oblasti gastronómie.
Našu strednú odbornú školu na tejto gastronomickej súťaži o najlepšieho výčapníka gastronomických škôl na Slovensku – BIRELL JUNIOR CHALLENGE 2024 reprezentovali žiaci IV. A triedy, študijného odboru hotelová akadémia – Lucia Virágová a Zoltán László.
Úlohou súťažiacich jednotlivcov bolo zvládnuť v časovom limite 15 minút vedomostný test a pripraviť veľké 0,5l a malé pivo 0,3l birell – technikou nostalgia. Na praktickú časť mali pivný someliéri 15. min vrátane komunikácie s porotou.
Komisári hodnotili čistotu a hygienu výčapu, taktiež čistotu pivného skla, komunikatívnosť súťažiaceho, celkovú techniku pivného štýlu, správnu teplotu piva, vzhľad a chuť nápoja a v neposlednom rade samotné čapovanie a servírovanie piva. Veľmi dôležitá bola správnosť použitej techniky čapovania. V Bojniciach bola v tomto 1. ročníku mimoriadne silná konkurencia mladých výčapníkov.
Všetci súťažiaci mali príležitosť načapovať a naservírovať svoj zlatistý perlivý mok v správne zachladenom pivnom skle. Bohatá krémová pena z čerstvo načapovaného veľkého a malého piva birell vytvárali neopakovateľný – pivný zážitok.
Lucka a Zoltán s krásnou eleganciou pripravili hodnotiacej porote veľké, malé pivo a zaželali komisárom na zdravie! Bolo ohromujúce vidieť, ako bravúrne načapovali a naservírovali pivo, pričom každý nápoj mal svoju vlastnú osobnosť a šarm.
Okrem samotného súťaženia sa však tieto mladé talenty stretli aj s odborníkmi z oblasti pivného someliéra, ktorí im poskytli cenné rady a návody na zdokonaľovanie ich zručností. Táto interakcia s profesionálmi v oblasti čapovania a servírovania piva bola pre žiakov mimoriadne vzdelávajúca a inšpirujúca.
Lucke a Zoltánovi ďakujeme, že sa tejto súťaže zúčastnili a preukázali svoje odborné vedomosti a zručnosti na vysokej úrovni.
Pivo je totiž dokonalým nápojom na doplnenie gastronomického zážitku aj z jedla, a preto mať po ruke erudovaného pivného výčapníka, ktorý sa v tejto oblasti vyzná sa rozhodne oplatí. Dnešný hosť je náročný a vyžaduje si profesionálny prístup odborníkov, ktorí pracujú s vášňou, nadšením a sú schopní ponúknuť pivnú kultúru a gastronomický zážitok.
Mgr. Klára Borzová