Medzinárodný Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2024

Martin Brecska  získal v Piešťanoch krásne 4. miesto…

Nadšenie a kreativita zavládli na nedávnej medzinárodnej súťaži odborných zručností na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch – MEDZINÁRODNÝ PIEŠŤANSKÝ POHÁR ĽUDOVÍTA WINTERA 2024. Súťažné kategórie, do ktorých sa stredoškoláci z oblasti gastronómie mohli prihlásiť boli nasledovné:

  1. Junior someliér
  2. Junior chocolatier
  3. Junior bartender
  4. Junior tea tender
  5. Junior barista

Hotelka z Piešťan hostila v tento slávnostný deň 140 súťažiacich z 32 stredných odborných škôl zo Slovenska a z Českej republiky. 

Našu strednú odbornú školu školu na tejto gastronomickej súťaži reprezentoval žiak IV.A triedy študijného odboru hotelová akadémia Martin Brecska v disciplíne Barkultur  Competition junior 2023 ako barman. S prípravou mu pomáhal Lukáš Botka takisto zo IV.A triedy. Úlohou súťažiaceho bolo zvládnuť v časovom limite 13 minút vedomostný test a pripraviť súťažný drink č.1 v kategórii FIZZ, špecifikovaný na tejto barmanskej súťaži ako GIN FIZZ a súťažný drink č.2 špecifikovaný ako GIN TONIC. Na praktickú časť mal súťažiaci barman 15 min vrátane komunikácie s porotou. Hodnotila sa kreativita barmana a zároveň zachovanie pôvodnej myšlienky vzorového drinku Gin Fizz a Gin Tonic. Zároveň porota hodnotila aj prepojenie hlavnej bázy Beefeater Ginu s ostatnými surovinami, vzhľad, perlivosť, výslednú chuť a správny servis. Veľmi dôležitá bola správnosť použitých techník miešania.

Náš žiak Martin Brecska  získal v Piešťanoch v kategórii BARKULTUR COMPETITION JUNIOR  krásne 4. miesto. 

Mladí barmani – konkrétne 22 súťažiacich sa zapojilo do tohtoročnej barmanskej súťaže  preukázali neuveriteľnú schopnosť kombinovať ingrediencie, vytvárať nové chute a predvádzať svoju kreativitu prostredníctvom prípravy špičkových ginových kokteilov. V Piešťanoch bola v tomto roku mimoriadne silná konkurencia mladých mixológov.

Každý účastník mal príležitosť predstaviť svoj vlastný originálny kokteil vyrobený z ginu a ďalších zaujímavých prísad. Náš súťažiaci pracoval s lokálnymi produktami ako napr. Jablkovica z Emilových sadov, ktorú infuzoval rozmarínom a levanduľou a pripravil si jahodový Cordial s bylinkami, kde stavil na arómu citrónového tymiánu a čerstvej za studena lisovanej šťavy z granátového jabĺčka.

Kokteil NEW CASTLE GIN FIZZ ukrýval celú paletu chutí – jemné tóny borievok, zelených jabĺk a voňavých bylín ako je levanduľa a rozmarín z vlastnej záhradky s iskrivým a osviežujúcim záverom citrusov.

Druhý Martinov kokteil Strawberry Breeze bol mimoriadne osviežujúci nápoj, v ktorom sa rozvíjala vôňa sladkých jahôd. Granátové jablko dodávalo tomuto typicky suchému drinku nádych gracióznej ovocnej chuti a sladkosti. Bublinky z čerstvo otvoreného tonicu vytvárali krásnu textúru drinku, ale aj vizuálny efekt.

Martin s krásnou eleganciou pripravil hodnotiacej porote obidva nápoje a zaželal komisárom príjemný chuťový zážitok!

Bolo ohromujúce vidieť, ako sa rôzne ingrediencie miešali do jedinečných kombinácií, pričom každý nápoj mal svoju vlastnú osobnosť a šarm.

Okrem samotného súťaženia sa však tieto mladé talenty stretli aj s odborníkmi z oblasti mixológie, ktorí im poskytli cenné rady a návody na zdokonaľovanie ich zručností. Táto interakcia s profesionálmi v oblasti vytvárania miešaných nápojov bola pre žiakov mimoriadne vzdelávajúca a inšpiratívna.

Touto cestou ďakujeme pánovi Ľubošovi Ráczovi – odbornému garantovi barmanskej súťaže a všetkým komisárom za cenné rady a inšpirácie, ktoré s veľkou trpezlivosťou odovzdávali žiakom.

Martinovi a Lukášovi ďakujeme, že preukázali svoje odborné zručnosti na vysokej úrovni a želáme, aby sa neustále zdokonaľovali vo svojom remesle a boli pripravení na výzvy, ktoré budú prichádzať v ich budúcej kariére.

Autor článku: Ing. Silvia Bolyová