Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera aj tento rok hostila 4.apríla 2023 súťaž mladých someliérov, baristov, čokolatierov, teatenderov a barmanov. Na medzinárodnej úrovni si zmeralo sily viac ako 90 súťažiacich z 31 stredných odborných škôl.

 Našu strednú odbornú školu školu na tejto gastronomickej súťaži reprezentoval žiak III.A triedy Lukáš Botka v disciplíne Barkultur Competition junior 2023 ako barman. Úlohou súťažiaceho bolo zvládnuť v časovom limite 13 minút vedomostný test a pripraviť súťažný drink č.1 v kategórii FIZZ, špecifikovaný na tejto barmanskej súťaži ako GIN FIZZ a súťažný drink č. 2 špecifikovaný ako GIN TONIC. Na praktickú časť mal súťažiaci barman 15 min vrátane komunikácie s porotou. Hodnotila sa kreativita barmana a zároveň zachovanie pôvodnej myšlienky vzorového drinku Gin Fizz a Gin Tonic. Zároveň porota hodnotila aj prepojenie hlavnej bázy Beefeater Ginu s ostatnými surovinami, vzhľad, perlivosť, výslednú chuť a správny servis. Veľmi dôležitá bola správnosť použitých techník miešania.

Náš žiak Lukáš Botka získal v Piešťanoch krásne 3. miesto.  Lukášovi srdečne blahoželáme k tomuto peknému umiestneniu  a veríme, že získal nové skúsenosti z oblasti mixológie, kontakty, spoznal nové trendy a hlavne ďalšiu chuť pracovať na sebe a zlepšovať sa.

Okrem pekného diplomu Lukáš obdržal v Piešťanoch aj poukaz na barmanský kurz od skúseného lektora z Nitry pána Ľuboša Rácza. Verím, že strávi v spoločnosti pána Rácza veľa poučných chvíľ, vylepší si techniku práce za barom a získa nové poznatky z oblasti mixológie.

 

Autor článku: S. Bolyová