Baristi valcovali Inchebu

Slovak Coffee Association organizovala súťaž baristov v Bratislave v rámci veľtrhu Danubius Gastro. Išlo vlastne o tri samostatné súťaže – Barista 2010, Latte Art 2010 a Coffee in Good Spirits 2010.

Súťaž o najlepšieho baristu, alebo najlepšiu baristku v kategórii Barista, má tri disciplíny. Každý súťažiaci musí pripraviť 4 rovnaké espresá, 4 rovnaké cappuccina a 4 rovnaké voľné nápoje z kávy. Vlastné drinky nesmú obsahovať alkohol, musia byť pitné (teda nie tuhé ako dezerty) a musia mať jasnú chuť espressa. Na prípravu všetkých nápojov spolu má súťažiaci 15 minút. Rovnako 15 minút má na prípravu pracoviska pred prípravou a ďalších 15 minút na jeho upratanie po výkone. Ak svoj čas máličko prešvihne, dostáva trestné body, ak ich prešvihne príliš (viac ako o 60 sekúnd), je diskvalifikovaný. Výkon baristu hodnotí degustačná a technická porota. Štyria degustační porotcovia skúmajú chuť, dvaja sú technickými porotcami. Každá porota má svojho predsedu. Hodnotí sa chuť a vzhľad jednotlivých nápojov, čistota práce baristu, jeho technická zručnosť, práca s mlynčekom, kreativita aj celková prezentácia.

Tento rok bola porota vcelku pestrá a medzinárodná:

  • Tasos Delichristos – Grécko
  • Paweł Maliszewski – Poľsko
  • Petra Veselá – Česká republika
  • Franz Grünwald – Nemecko
  • Fabio Verona – Taliansko
  • Steffen Schwarz – Nemecko
  • Roberto Trevisan – Česká republika

Do finále postúpilo šesť súťažiacich – skúsených baristov, dvoch obhajcov predošlých titulov aj mladých študentov hotelových škôl. Našou najväčšou radosťou bolo, že do finále sa prebojovala aj naša študentka z 3. ročníka odboru hotelová akadémia Dáša Strachanová. Tréma je asi najťažšia vec, s akou finalisti zápasia. Ani sa im nečudujem. Na každom rohu na nich totiž číha nejaký porotca, nazerá do džbánika s mliekom, pozerá sa na prsty pri príprave. Degustačná komisia zasa s tvárou pokrového profíka ochutnáva jednotlivé nápoje. K tomu celému sa dokola neustále prechádza sústredený predseda komisie a všetci svorne zapisujú svoje hodnotenia na hárky papiera. Ako by toho nebolo dosť, okrem sústredenia na dobrú kávu musia súťažiaci slovne komentovať, čo práve robia, istým spôsobom odprezentovať svoje výtvory. Našťastie, po súťaži a vyhlásení výsledkov môžu finalisti konzultovať podrobné hodnotenia priamo s porotcami, takže sa môžu dozvedieť, v čom sa majú zlepšiť a čo bolo naopak dobré. A porotcovia už v tom čase majú zrazu usmievavé tváre.

Tento ročník súťaže Barista 2010 vyhral Stanislav Cibuľa, ktorý tak obhájil titul z roku 2007. Na druhom mieste skončil Marián Galuška, víťaz z ročníka 2008. Na treťom mieste sa umiestnila naša baristka Dáša Strachanová. Cenu im odovzdávala Barbora Franeková, Miss Slovensko 2009.  Pre Dášu, aj pre našu školu je to obrovský úspech, preto Dáši ešte raz srdečne blahoželáme.

Ale týmto sa zbieranie úspechov na Inchebe pre našich baristov ani zďaleka neskončilo. V sobotu sa zapojili do súťaže Latte Art. Táto súťaž spočívala v príprave 2 esspres macchiato, 2 cappucin zdobených len mliečnou penou a 2 cappucin zdobených ľubovoľnou technikou, a to všetko v limite 8 minút. Zhotovené kávy museli byť úplne totožné s predloženými fotografiami. Naše baristky v tejto súťaži nenechali nikoho na pochybách, že budúcnosť patrí jednoznačne im. Zobrali takmer všetky ocenenia, ktoré sa v tejto súťaži rozdávali. Miriam Szabóová skončila na 1. mieste a stala sa tak majsterkou Slovenska v Latte Art pre rok 2010 a bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách sveta v Londýne v júni tohto roku. Na treťom mieste skončila Martina Rapcová, na 5. mieste Dáša Strachanová a na 6. mieste Lenka Szakállosová. Tímová spolupráca tejto zostavy je neprehliadnuteľná a je silnou zbraňou voči súperom. Baristkám blahoželáme k úspechom a ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy.

Sme radi, že na našej škole máme veľkú skupinu mladých baristov, ktorí neľutujú svoj voľný čas, zdokonaľujú svoje zručnosti a úspešne reprezentujú svoju školu na mnohých podujatiach. Aj vďaka nim sa naša škola stáva pojmom a stretáva sa s veľkým uznaním u odbornej verejnosti.

neboli nájdené žiadne obrázky

Leave a Comment