Príprava kávy je krásny obrad a robí nám život krajším …
Tým obradom s náročnými postupmi a rituálmi je samotná príprava kvalitnej kávy. Vyskúšali si to mladí baristi na 8. ročníku Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a cocktailov BARISTA JUNIOR 2016, ktorý v dňoch 8. a 9. marca 2016 v spolupráci so školou baristu pána Stanislava Cibuľu zorganizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka 3 v Nových Zámkoch v priestoroch školy na Slovenskej ulici.
Prihlásiť sa mohli žiaci stredných odborných škôl a hotelových akadémií z celého Slovenska. Po uzávierke prihlášok sa súťaže zúčastnilo 16 súťažiacich z 13 stredných škôl. Každý súťažiaci musel pri registrácii na súťaž odovzdať osobne aj receptúru voľného nápoja spolu s fotografiou svojho nápoja.
Súťaž sa začala už v utorok popoludní skúškou strojov na prípravu kávy – a náročným testom, ktorý preveril teoretické znalosti súťažiacich o káve.
Po teste nasledovalo zoznámenie sa organizátorov, súťažiacich a ich doprevádzajúcich učiteľov s porotcami na malej recepcii. Hostí privítal riaditeľ školy RNDr. Rudolf Mišák. Občerstvenie na recepciu pripravili pod vedení majstrov odborného výcviku žiaci našej školy. Všetkým hosťom veľmi chutilo a celý večer prebehol vo veľmi príjemnej atmosfére.
V stredu ráno – 9. marca 2016 – bola pre súťažiacich pripravená a vyzdobená jedáleň školy, kde sa po oficiálnom otvorení súťaže, slávnostnom príhovore riaditeľa školy RNDr. Rudolfa Mišáka a organizačných a technických usmerneniach hlavným odborným garantom súťaže pánom Cibuľom, postavili ku kávovarom prví súťažiaci.
Súťaž mala presne – a veľmi prísne – stanovené pravidlá. Súťažiaci mal 10 minút na prípravu pracoviska. Samotný súťažný čas bol len 15 minút a v priebehu neho každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 4 chuťovým komisárom 4 porcie espressa, 4 porcie cappuccina, 4 porcie voľného nápoja – cocktailu podľa vlastného výberu. Čas začínal plynúť na pokyn baristu a zastavil sa na pokyn baristu po podaní posledného nápoja komisárom. Po skončení vystúpenia súťažiaci zdvihnutím ruky dal signál časomiere na zastavenie času a mohol čakať prípadné otázky od komisárov. V prípade, ak barista nedokončil svoje vystúpenie v časovom limite 15 minút, mohol pokračovať v súťaži. Za prekročenie limitu sa mu však odpočítavali body z celkového bodového hodnotenia. A to veru mohlo poriadne ovplyvniť celkový výsledok, pretože každá jedna sekunda prekročenia času predstavovala stratu jedného bodu.
Súťažiacich povzbudzovali a výbornú atmosféru vytvárali fanúšikovia, doprovodné tímy aj celé publikum tvorené žiakmi školy.
Na priebeh a regulérnosť súťaže dohliadala odborná porota, zložená zo špičkových odborníkov v oblasti baristiky. Boli medzi nimi majitelia kaviarní, profesinálni baristi, majitelia firiem zaoberajúcich sa distribúciou a pražením kávy – všetko odborníci, ktorí s kávou dennodenne žijú, majú ju radi v každej podobe a čase, rozumejú jej príprave a vedia ju v tej najlákavejšej a najvoňavejšej podobe pripraviť pre všetkých, ktorí tiež neodolajú jej čaru. Významnou pomocou pri usporiadaní súťaže bola pomoc sponzorov, najmä hlavného sponzora – spoločnosti Miko káva, s.r.o. z Prievidze.
Predseda poroty – pán Stanislav Cibuľa, ktorý sám bol v predchádzajúcich rokoch majstrom Slovenska v baristike, zasvätil káve svoj život a svoju lásku a vášeň odovzdáva každý rok na baristických kurzoch aj žiakom SOŠ hotelových služieb a obchodu.
Práca poroty bola veľmi náročná, pretože všetci súťažiaci preukázali nielen lásku ku káve a čaju, ale aj veľmi dobré baristické zručnosti a teoretické vedomosti. Každý chcel vyhrať a byť lepší ako súperi.
Porota nakoniec udelila ceny a víťazmi súťaže sa stali:
Výsledky súťaže: | Meno súťažiaceho |
Škola | |
1. miesto | Šimon Janík | HA Ľudovíta Wintera | Piešťany |
2. miesto | Silvia Gregorová | SOŠ HSaO | Zvolen |
3. miesto | Ivana Palgutová | HA | Prešov |
Ocenenie za: | |||
najlepšie cappuccino | Marek Svitek | SOŠ HSaO | Banská Bystrica |
najlepšie cappuccino latté art | Silvia Gregorová | SOŠ HSaO | Zvolen |
najlepší nealkoholický voľný nápoj | Anita Korinkoová | HA | Prešov |
najlepší Bacardi voľný nápoj | Dominik Prílepok | SOŠ DS | Rimavská Sobota |
najlepšiu techniku | Michaela Pevná | SOŚ OaS | Trenčín |
najlepší výsledok v teste | Šárka Šulyová | SOŠ OaS | Púchov |
najlepší nováčik | Jadranka Jakabová | SOŠ HSO | Nové Zámky |