Nové trendy v gastronómii sa orientujú nielen na používanie nových a často aj netradičných surovín, s cieľom vytvoriť gastronomický zážitok širokou paletou chutí. Nevyhnutnou súčasťou súčasnej gastronómie je aj vysoká úroveň servírovania teplých i studených jedál, výzdoby studených mís, šalátov, kanapiek, ale aj úpravou a výzdobou stolov a slávnostne vyzdobených sál na spoločenské podujatia. Čoraz výraznejšie postavenie si ako súčasť modernej gastronómie upevňuje umenie carving fruit – umenie vyrezávania do ovocia a zeleniny.
Naši žiaci majú skutočný záujem o gastronómiu a chcú byť naozaj dobrými odborníkmi vo svojej profesii. A čoraz viac sa zaujímajú aj o súčasť gastronómie – carving fruit.
Dôkazom toho je, že kurz carving fruit, ktorý sa na našej škole konal dňa 13.11.2024 a zúčastnilo sa ho 11 žiakov z rôznych ročníkov. Základné znalosti o svete vyrezávania – vytváranie krásnych a nápaditých tvarov z ovocia a zeleniny, vyrezávanie ruží, kvetov alebo vyrezávanie z jabĺk, mrkvy, rajčín alebo melónov im priblížil naslovovzatý odborník v carvingu PaedDr. Ronald Póda DiS. Motiváciou účastníkov kurzu bolo získanie novej zručnosti a dokladu o absolvovaní kurzu, ktorý získali po jeho ukončení.
Želáme našim žiakom veľa kreativity, nápaditosti v ďalšej carvingovej tvorbe.
Mgr. Marta Kozárová