JUNIOR NOWACO CUP 2009/10
V novembri sa náš žiak Marek Šarina zúčastnil semifináloveho kola súťaže Junior Nowaco cup 2009/10. Celoštátna súťaž žiakov stredných škôl v odbore kuchár a cukrár je organizovaná pod záštitou (SIOV) – Skills Slovakia. Zúčastniť sa mohli žiaci hotelových akadémií a stredných škôl v odbore kuchár a cukrár.
Cieľom a zmyslom súťaže JUNIOR NOWACO CUP 2009/10 je vytvoriť juniorský národný tím, ktorý bude reprezentovať Slovenskú republiku doma i v zahraničí.
Záujemcovia o účasť v súťaži pripravia hlavné jedlo s prílohou, pričom využijú povinné a odporúčané suroviny:
Z pravidiel a pokynov v odbore kuchár vyberáme:
Hlavná téma pre odbor kuchár a cukrár: Zdravá výživa a bio produkty v modernej gastronómii
Povinná surovina:
– hovädzie zadné chladené – Nowaco
Odporúčané suroviny:
– Pommes Parisiennes – Farm Frites
– cícerová múka, WELA – hovädzia šťava – Frape catering
– cesnak – Appetit
Regionálne kolá – semifinálové kolá
– V každom regionálnom kole (semifinálovom kole) bude súťažiť 8 kuchárov a 8 cukrárov
– Kuchári budú pripravovať svoj súťažný recept hlavného jedla, ktorý musí byť totožný so zaslanou receptúrou, ktorú súťažiaci poslali pri prihlasovaní do súťaže
– Súťažiaci kuchár pripraví 3 porcie hlavného jedla s prílohou
– Čas prípravy 45 minút
– Suroviny na prípravu súťažného exponátu si zabezpečí účastník sám
– Pri príprave jedál kuchári a cukrári pracujú samostatne
– Porota, zostavená z predsedu a štyroch členov poroty, vyberie 6 súťažiacich z odboru kuchár a 6 súťažiacich z odboru cukrár s najväčším počtom bodov (zo 16 súťažiacich v regionálnych kolách – semifinálových kolách)
– Do finále tak postúpi celkovo 6 súťažiacich z odboru kuchár a 6 súťažiacich z odboru cukrár
– Na prípravu pred súťažným vystúpením je k dispozícii manipulačný priestor, kde sa súťažiaci môžu pripraviť, nemôžu však začať pracovať.
– Maximálne prekročenie časového limitu u súťažiacej úlohy je 5 minút, potom je súťažiaci diskvalifikovaný.
– Po skončení súťažnej úlohy má súťažiaci maximálne päť minút na upratanie pracoviska a odovzdanie pracoviska ďalšiemu súťažiacemu. Potom môže využiť vyhradený priestor na umytie riadu.
neboli nájdené žiadne obrázky