Odborné kurzy

V každom školskom roku majú žiaci možnosť absolvovať odborné kurzy. Úroveň týchto kurzov je stabilne na veľmi vysokej úrovni.

Žiaci boli  vedení svojimi pedagógmi v rozvíjaní osobných záujmov a zručností, ktoré umožnia lepšie pochopenie zásad svojho odboru. Získavanie teoretických vedomostí a praktických zručností, ktoré vytvoria základ pre osobnostný rozvoj a možnosť uplatnenia sa našich žiakov na trhu práce.  Súčasťou kvalitnej odbornej je aj účasť žiakov na odborných kurzoch, ktoré aú organizované v spoluprácii s Asocoáciou someliérov SR,  Slovenskou asociáciou barmanov i vynikajúcimi odborníkmi. Absolvovanie kurzov žiakom umožni získať certifikáty barmana, sommeliéra, baristu a certifikátu odborníka vo vyrezávaní ovocia a zeleniny.

Barmanský kurz

–         žiaci   nadobúdajú   základné   teoretické   vedomosti   a   praktické zručnosti súvisiace       s  prípravou  alkoholických  a  nealkoholických  miešaných  nápojov, ich servisom

a   s  prácou  barmana v  prevádzkach.  Práca barmana  –  mixéra  je  zaujímaná , ale

zároveň aj veľmi  náročná. Ovládať prípravu rôznofarebných koktailov  vyžaduje veľa

hodín tréningu so šejkrom v ruke.

–         v súčastnosti je príprava  miešaných nápojov  veľmi populárna a zaujíma hlavne mladých ľudí

–         po úspešnom absolvovaní kurzu žiaci získajú certifikát barmana. S cerifikátom o absolvovaní kurzu barmana majú žiaci väčšiu perspektívu uplatnenia sa na trhu práce.

–         kurzy sú vedené a odborne zastrešované Ing. Jozefom Róthom, predsedom Asociácie barmanov SR

Someliersky kurz

 

–      žiaci oboznamujú so základnou terminológiou, legislatívou, vinohradníctvom a vinárstvom a súčasne  majú možnosť naučiť sa základy práce someliera, správny servis nápojov – vína, destilátov, servis cigár a kávy.

–         po úspešnom absolvovaní kurzu žiaci získajú certifikát someliéra juniora

–         profesia someliéra je v súčasnosti veľmi žiadaná zamestnávateľmi v spoločnom stravovaní na Slovensku i v zahraničí.

–         kurzy sú organizované pre someliérov začiatočníkov i pokročilých a sú zastrešované a odborne vedené Ing. Hronským, školiteľom Asociácie someliérov SR

Baristický kurz

 

–   barista je odborník na prípravu kávy, teda majster kávy

–  na baristickom kurze sa žiaci pripravujú na zvládnutie čoraz populárnejšieho umenia pripraviť dobrú kávu. Obsah kurzu zahŕňa nielen prípravu tradičného esspresa, ale aj štúdium pôvodu a spracovania kávy a príprave rôznych druhov káv.

–         po úspešnom absolvovaní kurzu žiaci získajú certifikát baristu

– v súčasnosti získavajú baristi uplatnenie nielen v kaviarňach, ale aj v reštauračných zariadeniach, v ktorých je súčasťou ponuky podávanie kávy

–         kurzy sú vedené a odborne zastrešované Stanislavom Cibuľom, majstrom Slovenska v príprave kávy, členom Asociácie baristov Slovenska (t.j. Slovak Coffee Association)

Kurz vyrezávania z ovocia a zeleniny

–         carving fruit je v súčasnosti veľmi obľúbené a vyhľadávané umenie vyrezávania

z ovocia a zeleniny

–         na kurzoch carving fruit majú  žiaci možnosť naučiť základné ťahy  s dlátkami   a

špeciálnymi   nožmi,   pomocou  ktorých  dokážu  zo  zeleniny  a  ovocia  vyrezať

nádherné tvary kvetov, vtákov alebo iných dekoratívnych vzorov, ktorými je možné vyzdobiť studené misy, doplniť dekoráciu servírovaných jedál, alebo vytvoriť krásne variácie výzdoby na recepciách alebo iných gastronomických podujatiach

kurzy carving fruit sú organizované pre začiatočníkov, pre pokročilých a kurz zameraný na vyrezávanie „ruží“ z ovocia a zeleniny

–    po úspešnom absolvovaní kurzu žiaci získajú certifikát

kurzy zastrešuje a odborne vedie skúsený carvingista a víťaz slovenských a medzinárodných šúťaží Tomáš Vida