Skills Slovakia – Gastro Junior – METRO CUP

IMG_3830

Medzi najvýznamnejšie porovnanie zručností mladých kuchárov patrí  súťaž Skills Slovakia – Gastro Junior – METRO CUP v kategórii kuchár. 8. ročníksemifinálového kola postupovej súťaže hotelových akadémií a stredných odborných škôl sa konalo 4. decembra2018 v priestoroch našej školy.

Organizátorom a hlavným odborným garantom súťaže bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania v Bratislave  pod záštitou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.                                                

Úlohou bola príprava štyroch rovnakých porcií s využitím povinnej suroviny – kuracie prsia s kožou v časovom limite 120 minút.Cieľom súťaže bola snaha o využívanie moderných pracovných postupov a kulinárskych úprav a taktiež snaha o vytvorenie moderného jedla, ktoré prispeje k  propagácii slovenskejkuchyne. Vrcholová juniorská súťaž kuchárov chce týmto prispieť k jej popularizácii a presadeniu v rámci medzinárodnej gastronómie.

Dôležitou súčasťou prípravy súťažných pokrmov bolo aj ich servírovanie a dekorácia na tanieri a ako ich súťažiaci predložili na hodnotenie súťažným komisárom, ktorými boli známi kuchári – odborníci – Ivan Vozár, Mgr. Ján Košťálik, Daniel Melicherik.

Semifinálového kola sa zúčastnilo 16 žiakov z celého Slovenska a z nich porota vybrala  najlepších 6, ktorí postúpili do finálového kola, ktoré sa bude konať  25.januára 2019 v InchebeBratislava, počas 26. Medzinárodného veľtrhu gastronómie DanubiusGastro.

Medzi súťažiacimi bol aj žiak našej školy – štvrták študijného odboru hotelová akadémia –Branislav Valíček, ktorého na súťaž pripravovala p. profesorka Ing. HelanaPatschová. Braňo preukázal veľmi dobré zručnosti mladého kuchára, schopnosť samostatne pracovať a zvládnuť vysoko stresovú situáciu.

Napriek tomu, že sa neumiestnil na prvých 6. miestach, veľmi pekne reprezentoval našu školu a preukázal, že z neho naozaj raz môže byť výborný kuchár  a skutočný odborník v gastronómii.