Tajomstvo miešaných nápojov

DSC05977

Miešanie nápojov  a dochucovanie rôznymi bylinnými výťažkami bolo veľmi obľúbené

už v staroveku a stredoveku. Nápoje boli opradené poverami, pripravovali sa podľa tajných receptov. Ďalším dôležitým historickým faktom je príprava miešaných nápojov pri príležitosti kohútích zápasov v 18.storočí v Spojených štátoch. Nápoj pre víťaza bol pripravený vždy vo farbe chvosta víťazného kohúta, a preto aj vznikol názov COCKTAIL – spojenie slov cock /kohút/ a tail /chvost/.

Áno, aj takéto zaujímavosti sa dozvedelo 17 žiakov našej strednej odbornej školy v priebehu barmanského kurzu, ktorý sa uskutočnil začiatkom novembra 2018 na našej škole.

Barmanský kurz je určený všetkým záujemcom, ktorí sa chcú zdokonaliť v tejto nádhernej práci zameranej na gastronómiu a taktiež by radi získali certifikát barmana – nápojára, platný aj v zahraničí, vo všetkých krajinách, ktoré sú členmi Medzinárodnej barmanskej asociácie – IBA.

Celý kurz bol rozdelený do piatich dní. Prvý deň prebiehal prevažne v teoretickej rovine, kde sa preberali témy z histórie barmanstva, spôsoby prípravy miešaných nápojov, základné tovaroznalectvo – prehľad destilátov, likérov, tichých vín, dezertných vín, sektov a šampanských vín, barmanský inventár , barové sklo a pod. Ďalšie dni boli určené na praktickú prípravu nápojov, za použitia originálnych surovín.

V posledný deň prebehla náročná  záverečná skúška z preberaného učiva a z odborných zručností. Barmanský kurz viedol licenčný lektor Českej barmanskej asociácie pán Roman Pospíchal z Brna a jeho spolupracovník David Švábenský.

Úspešní absolventi barmanského kurzu, ktorí vyhoveli požadovaným kritériám získali hodnotný  certifikát  barmana- nápojára.

Všetkých absolventom kurzu zo srdca blahoželáme a veríme , že ich barmanské umenie zaujalo  a tejto práci sa budú naďalej aktívne venovať!
Autor: Ing. Silvia Bolyová